Vyhledávání v obsahu NZIP

Počet výsledků: 60

Otevřít filtraci
Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se s...
Pomeranče a citrusové plody jsou významným zdrojem vitaminů, vlákniny a tekutin. Rovněž pomerančové džusy jsou poměrně kalorické, ale zdravé potraviny. Dužnina pomeranče se...
Alzheimerova nemoc a další typy demencí se stávají velkým problémem současnosti. Příčina nemocí není v detailech známa, proto je věnována pozornost i možným dietním faktorům....
Byliny jsou nejčastěji používány ve formě čajů či potravinových doplňků. Moderní medicína se bez nich obejde, přestože řada léků je rostlinného původu. Jen málo jejich efektů j...
Vitamin B 3 neboli niacin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Je součástí mnoha důležitých koenzymů a významně se podílí na metabolismu sacharidů, lipidů a proteinů, a také...
Alkohol je tlumivá látka . V nižších dávkách zlepšuje náladu a působí povzbudivě, zvyšuje sebevědomí, časté jsou pocity euforie, uvolnění a ztráty zábran. Se zvyšující se dávk...
Vitamin K patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je důležitý především pro tvorbu koagulačních faktorů. Ovlivňuje tak krevní srážlivost a hraje rovněž roli v metabolismu kost...
U onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zác...
Listeria monocytogenes je všudypřítomná bakterie, která způsobuje onemocnění u lidí a zvířat. K přenosu infekce na člověka dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. U z...
Vitamin B 5 neboli kyselina pantothenová patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Vitamin B 5 hraje ústřední roli v energetickém metabolismu. Jako součást koenzymu A je nezbytn...

Zobrazeno 1 až 10 z 60

Kategorie

Typ

Počet výsledků