Jak se bránit proti nevyhovujícím potravinám v obchodní síti

Všimli jste si v obchodě či v tržnici potravin či nápojů, které vykazují zjevné nedostatky, jako je plesnivost, prošlá doba použitelnosti apod.? Nejste spokojeni s hygienou prodeje nebo výroby potraviny? Můžete se obrátit na kterýkoli inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce s podnětem, aby jeho pracovníci zjednali nápravu. Celý postup je detailně popsán na Portálu veřejné správy.

Více v kategorii Hygiena

Články na NZIP

  • Glykemický index (GI)

    Sacharidy se dostávají do krve rozdílnou rychlostí podle typu potraviny a typu přítomného sacharidu. Díky tomu může glykemie (hladina cukru v krvi) po jídle dosáhnout vysokých hodnot, které jsou jednoznačně škodlivé, nebo naopak málo významné. Stoupá-li hladina cukru v krvi pomalu, stačí být postupně přenášen do buněk, a nepřispívá tedy k rozvoji diabetických komplikací (aterosklerotické změny [ateroskleróza = kornatění tepen], poškození očí a ledvin). Této vlastnosti se u potravin říká glykemický index (GI). Každá potravina obsahující cukry má svůj GI.

Doporučené zdroje