Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Obiloviny a pseudoobiloviny

Obiloviny a pseudoobiloviny

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Obiloviny jsou od neolitu běžnou součástí stravy. Kromě energeticky bohatých polysacharidů obsahují i významný podíl vitaminů B. Vymíláním se část vitaminů ničí. Celozrnné produkty však mají poměrně vysoký glykemický index.

Ilustrační obrázek Obiloviny a pseudoobiloviny

Nevýhodnou složkou obilovin je lepek, který u citlivých jedinců vyvolává netropickou sprue neboli celiakii. Čím je obilovina příbuznější pšenici, tím více lepku obvykle obsahuje.

Jako pseudoobiloviny bývají označovány některé trávy. V Čechách se nejčastěji užívá a pěstuje jihoamerická rostlina amarant. Nutričně je podobná obilovinám a její výhoda spočívá zejména v nulovém obsahu lepku, a tedy v možném podávání u celiakie.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Nesnášenlivost lepku (celiakie)

    Potravinové alergie

    Nesnášenlivost lepku je smíšená forma alergie a autoimunitního onemocnění. Jestliže se nesnášenlivost lepku objeví v dětském věku, mluví se o celiakii. V dospělém věku se také používá pojem vrozená celiakální sprue. Imunitní reakce střeva vede ke chronickému zánětu a následně k poškození střevní sliznice, zvláště ve dvanáctníku. Existují genetické zátěže, které jsou odpovědné za riziko onemocnění, individuální charakteristiku klinického obrazu a dobu výskytu.

  • Ilustrační obrázek Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

    Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

    Diety u onemocnění trávicího traktu

    Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakce) na lepek neboli gluten. Průkaz onemocnění je klinický, histologický a zejména laboratorní protilátkami. Slovo celiakie pochází z řeckého slova koiliakos – trpící střevními obtížemi.

  • Ilustrační obrázek Glykemický index

    Glykemický index (GI)

    Co je co ve výživě

    Sacharidy se dostávají do krve rozdílnou rychlostí podle typu potraviny a typu přítomného sacharidu. Díky tomu může glykemie (hladina cukru v krvi) po jídle dosáhnout vysokých hodnot, které jsou jednoznačně škodlivé, nebo naopak málo významné. Stoupá-li hladina cukru v krvi pomalu, stačí být postupně přenášen do buněk, a nepřispívá tedy k rozvoji diabetických komplikací (aterosklerotické změny [ateroskleróza = kornatění tepen], poškození očí a ledvin). Této vlastnosti se u potravin říká glykemický index (GI). Každá potravina obsahující cukry má svůj GI.

  • Ilustrační obrázek k článku „Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s.“

    Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s.

    Pacientské organizace

    Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s. je nezisková organizace, jejímž hlavním cílem je pomáhat lidem s nesnášenlivostí lepku a s přidruženými chorobami – celiakie, alergie na lepek, Duhrinova choroba apod.

Doporučené zdroje

  • Celiakie

    Potravinové alergie

    Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.

    Přejít na externí zdroj

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 19.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace