Přejít na obsah
Ministerstvo zdravotnictví České republiky nzip.cz domovská stránka
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Příhlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Kyselina listová

Kyselina listová

Kategorie: Co je co ve výživě – více z kategorie
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Kyselina listová se vyskytuje v naší stravě obvykle v dostatečném množství. Její deficit hrozí prakticky pouze při kojení a v těhotenství. Je důležitá zejména pro zdravý vývoj mozku a nervové soustavy.

Ilustrační obrázek Kyselina listová

Obvykle podáváme 800 µg prekoncepčně (před početím) a do 12. týdne těhotenství 400 µg. Podávání kyseliny listové snižuje výskyt rozštěpů a je důležité u některých poruch koagulace (srážlivosti krve, mutace MTHFR), kterou trpí až 10 % populace. Nejbohatší zdroje kyseliny listové jsou uvedeny v tab. 1.

Tabulka 1: Nejbohatší zdroje kyseliny listové

Potravina (100 g) Kyselina listová (µg)
droždí 1020
játra kachní 700
játra kuřecí 380
pšeničné klíčky 304
sójové boby 230
játra hovězí, vepřová 220
petrželová nať 170
pšeničné otruby 164
fazole bílé 130
řepa červená 93
kapusta zimní 90
kapusta kadeřavá 90
chřest 86
zelí 83
špenát 78
kapusta růžičková 78
vlašské ořechy 77
lískové ořechy 71
vejce vařené 62
chléb celozrnný 60
mák 60
játrová paštika 60


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Více v kategorii Co je co ve výživě

Články na NZIP

  • Ilustrační obrázek Výživa v průběhu života

    Výživa v průběhu života

    O výživě obecně

    Lidské tělo prochází v průběhu života dramatickým vývojem. Na počátku stojí jedna jediná buňka, ze které se během pouhých devíti měsíců vyvine velký člověk s malým tělem. Toto tělo se pak od narození den za dnem mění. Postupně se vyvíjí, roste a sílí – až do chvíle, kdy dosáhne pomyslného vrcholu svého vývoje. I poté se dál vyvíjí, tentokrát ale trochu jiným směrem: postupně stárne, zmenšuje se a slábne.

  • Ilustrační obrázek Principy diet u dyslipidemií

    Principy diet u dyslipidemií

    Výživa nemocných

    Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišných tuků a absolutního množství tuku ve stravě.

  • Ilustrační obrázek Dieta při antikoagulační léčbě

    Dieta při antikoagulační (protisrážlivé) léčbě

    Výživa nemocných

    Některé potraviny (např. některé oleje) mohou působit prokoagulačně (prosrážlivě). V praxi jsou významnější interakce (vzájemná reakce) s podáváním warfarinu, jehož účinek zvyšuje především alkohol. Pokud pacient pije 1–2 alkoholické nápoje denně (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,05 dcl destilátu), není interakce významná.

  • Ilustrační obrázek k článku „Kapusta“

    Kapusta

    Sezónní ovoce a zelenina

    Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní době oceňována jako chutný zdroj vitaminů a minerálů. Kapusta má vysoký obsah vitaminu C. Lidskému organismu poskytuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek – například vlákninu, která má pozitivní vliv na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Kapusta se téměř výlučně konzumuje vařená, kvašená nebo dušená. Hodí se k masu nebo rybám jako příloha, velmi chutná je také jako samostatné zeleninové jídlo.

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP

Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů

O portále

O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Prohlášení o přístupnosti
Kdo jsme
Mapa obsahu
Napište nám

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 16.01.2021]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.

Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace