Obvykle podáváme 800 µg prekoncepčně (před početím) a do 12. týdne těhotenství 400 µg. Podávání kyseliny listové snižuje výskyt rozštěpů a je důležité u některých poruch koagulace (srážlivosti krve, mutace MTHFR), kterou trpí až 10 % populace. Nejbohatší zdroje kyseliny listové jsou uvedeny v tab. 1.
Tabulka 1: Nejbohatší zdroje kyseliny listové
Potravina (100 g) | Kyselina listová (µg) |
---|---|
droždí | 1020 |
játra kachní | 700 |
játra kuřecí | 380 |
pšeničné klíčky | 304 |
sójové boby | 230 |
játra hovězí, vepřová | 220 |
petrželová nať | 170 |
pšeničné otruby | 164 |
fazole bílé | 130 |
řepa červená | 93 |
kapusta zimní | 90 |
kapusta kadeřavá | 90 |
chřest | 86 |
zelí | 83 |
špenát | 78 |
kapusta růžičková | 78 |
vlašské ořechy | 77 |
lískové ořechy | 71 |
vejce vařené | 62 |
chléb celozrnný | 60 |
mák | 60 |
játrová paštika | 60 |