Botanická charakteristika
Malina (Rubus idaeus) vytváří keře a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Keře dosahují výšky až dvou metrů. Plody jsou až dva centimetry velké, kulaté nebo podlouhlé, v závislosti na odrůdě. Divokým odrůdám malin se daří ve světlých lesích, v houští a křoví. Jejich plody jsou o něco menší – dorůstají přibližně jednoho centimetru. Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, ačkoli její plody ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. V botanickém smyslu jsou to souplodí peckoviček, tzn. každý plod sestává z mnoha malých, jednotlivých peckovic, které jsou usazené na kuželovitě vyklenutém květním lůžku. Souplodí peckoviček vytvářejí i ostružiny, které jsou s malinami příbuzné. Pro maliny je typický hebký červený povrch.
Maliny od místních pěstitelů jsou k dostání od června až do října (některé pozdě zrající odrůdy).
Živiny, vitaminy a minerály
Maliny představují nízkokalorickou pochoutku. Přibližně 85 procent jejich hmotnosti tvoří voda. Navzdory své intenzivní sladkosti obsahují relativně málo cukru. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení. Maliny obsahují velké množství vitaminů skupiny B i vitamin C. Dále obsahují některé minerály, zejména draslík, vápník, hořčík, mangan a železo. Jejich antioxidanty a barviva – flavonoidy – mají zdraví prospěšné vlastnosti. Flavonoidy se řadí mezi sekundární metabolity rostlin.
Látky obsažené v malinách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v malinách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 33 | Železo (mg) | 1,0 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin A (µg) | 4 |
Bílkoviny (g) | 1,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 4,8 | Vitamin B2 (mg) | 0,07 |
Vláknina (g) | 4,7 | Vitamin B3 (mg) | 0,3 |
Draslík (mg) | 200 | Vitamin B6 (mg) | 0,08 |
Vápník (mg) | 40 | Vitamin C (mg) | 25 |
Hořčík (mg) | 30 | Vitamin E (mg) | 0,9 |
Využití v kuchyni
Z malin lze připravovat nejrůznější dezerty a dorty, jako je např. zmrzlina, krémy či sladké řezy. S vůní malin však ladí i pikantní chutě: maliny můžete přidávat například do salátů (výborná je třeba kombinace s rukolou), případně do masových či zvěřinových pokrmů. Labužníci znají malinový ocet a jeho nezaměnitelnou vůni. Maliny můžete také zavařit do marmelády, abyste si jejich chuť mohli vychutnávat i v zimě. Velmi oblíbené jsou při pečení, neboť jejich jemné, sladkokyselé aroma je odolné vůči působení tepla.
Při nákupu dbejte na to, aby plody byly jemně ochmýřené, což poukazuje na jejich čerstvost. Zkažené či dokonce plesnivé plody je třeba okamžitě vyhodit. Zralé maliny poznáte podle toho, že je lze snadno oddělit od květního lůžka. Maliny operte jen krátkým ponořením do stojaté vody (např. v misce) a pak je jen lehce osušte papírovou utěrkou.
Skladování
Maliny lze uchovávat pouze několik málo dní. Proto je nejlepší je sníst čerstvé a co možná nejdříve. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží až tři dny. Při skladování však pamatujte na to, že maliny jsou velmi citlivé na otlak. Maliny lze také zmrazit, ať už nezpracované, nebo ve formě pyré.